• GEEN VERKOOP
 • AAN PARTICULIEREN
Geen producten gevonden...
Mus Tec


Mus Tec HD Spierkrachtmeter (voorheen BioFET)

De BioFET Dynamometer staat voortaan bekend als MusTec HD. De naam MusTec HD staat voor Muscle Technology Handheld Dynamometer. De MusTec HD meet spierkracht volgens de isometrische spierkracht meetmethode, waarbij de spier kracht levert zonder beweging.

€799,00 Excl. btw

Merk:
Mus Tec
 • GEEN VERKOOP
 • AAN PARTICULIEREN

Details

De BioFET Dynamometer staat voortaan bekend als MusTec HD. De naam MusTec HD staat voor Muscle Technology Handheld Dynamometer. De MusTec HD meet spierkracht volgens de isometrische spierkracht meetmethode, waarbij de spier kracht levert zonder beweging.

Het instrument werkt op batterijen met een lange levensduur (+/- 400 uur), voelt ligt aan en heeft een ovale ergonomische vormgeving die makkelijk in de palm van de hand ligt. Spierkrachtwaarden met een minimaal bereik van bijvoorbeeld 0,1 Newton tot maximaal 130 kilo kunnen worden gemeten en weergegeven in eenheden Ponden, Kilo´s en Newton ´s in stappen van 0.1 per meeteenheid. Het display kan makkelijk tussen duim en wijsvinger worden afgelezen waarbij men wisselend de uitlezing van piekkracht als de duur van de meting kan aflezen. De MusTec HD is een technologisch geavanceerde, ergonomisch ontworpen en kosteneffectieve handheld spierkrachtmeter. De therapeut kan de MusTec HD spierkrachtmeter gewoon bij zich dragen en op iedere gewenste werkplek gebruiken.

Meer Informatie:

Modern Ontwerp en geavanceerde technologie

In opdracht van MusTec, Muscle Dynamic Technology bv. is de MusTec HD spierkrachtmeter ontworpen.

De bedoeling was een dynamometer te ontwerpen gebruik makend van de nieuwste technologische ontwikkelingen en rekening houdend met de ervaring vanuit de praktijk, het praktische gebruik voor de behandelaar te kunnen verbeteren.

De geavanceerde loadcel van de BioFET (Force, Evaluation & Testing) registreert zeer nauwkeurig de kracht die op één van de transducer´s (opzetstukken) wordt uitgeoefend en geeft deze weer via een technologisch state-of-the-art digitaal meetsysteem op een voor de behandelaar direct af te lezen display. De behandelaar kan het instrument instellen in Newton, Ponden of Kilo´s die in zeer kleine stappen van 0,1 meeteenheden direct op het display tussen duim en wijsvinger afgelezen kunnen worden zonder bijvoorbeeld het apparaat om te hoeven keren. Een meting geeft de isometrische piekkracht weer als ook de tijdsduur in seconden om tot de maximale piekkracht te komen. 

De MusTec HD wordt onder andere geleverd met drie verschillende opzetstukken. Een basis opzetstuk met een rond vlak en een groot gekromd opzetstuk teneinde het beste contact met het aangrijppunt op de huid te garanderen. Voor met meten van Trigger points (algometrie) is er tevens een opzetstuk om  pijnpunten (trigger points) van de spier gedurende de behandeling te  kunnen kwantificeren.

De standaard spierkrachtmeter voor in de praktijk.

Iedere fysiotherapeut interpreteert dagelijks bewust of onbewust tijdens een behandeling de spierkracht van de patiënt. Omdat er veel aandoeningen zijn waar spierkracht een rol speelt is het kunnen kwantificeren van de kracht van een spier of spiergroep van wezenlijk belang. Zonder spierkracht geen beweging. Door te meten kun je beter weten!

Het objectiveren van spierkracht is dan ook van waarde om inzicht te krijgen of een therapeutische interventie helpt om de spierkracht te vergroten met als doel de patiënt beter een beweging uit te laten voeren en vol te houden. Ook het meten van spierkracht om te bepalen of een aandoening progressief is, dan wel of er verbetering is kan leiden tot een motivatie voor zowel patiënt als therapeut in het beëindigen, voortzetten of wijzigen van de interventie van bijvoorbeeld spierdystrofie.

Kortom, het objectief vaststellen van spierkracht is een onderdeel van het uitvoeren van een handeling door een fysiotherapeut op zo’n wijze dat de uitvoering gebaseerd is op de best beschikbare informatie betreffende doelmatigheid en doeltreffendheid. 

De MusTec HD spierkrachtmeter is hiervoor het beoordelingsinstrument dat helpt bij het methodisch werken en registreren. Bovendien biedt objectieve data aanvullende waarde als toevoeging in een patiëntendossier, aan de behandelaar, verwijzend arts en/of verzekeraar die beroepsmatig handelen ook economisch zouden willen toetsen. 

MusTec HD meet volgens het bekende kynologische principe van "Force, Evaluation and Testing" en wordt door het merendeel van de gebruikers als een “stand alone” apparaat gebruikt, daar is de MusTec HD ook uiterst geschikt voor omdat het daar voor is ontworpen.

MustTec software ondersteunt Windows en IOS en draait op iPad en PC. Via de download site mustec.nl (zonder www) kan deze worden gedownload.

Gebruikers:

Skeletspierfuncties worden dagelijks door vele clinici, onderzoekers en therapeuten gemeten d.m.v. isometrische spierkrachtmeting. We noemen enkele disciplines in willekeurige volgorde: 

 • Fysiotherapeuten bij de behandeling van kinderen, volwassenen en geriatrische patiënten.
 • Revalidatieartsen.
 • Sportartsen, bijvoorbeeld voor de voortgang controle bij de behandeling van blessures.
 • Orthopeden.
 • Inspanning fysiologen.
 • Longartsen, bijvoorbeeld voor het meten van de spierfunctie bij COPD.
 • Reumatologen, voor het meten van de gevolgen en ontwikkeling van reuma op gewrichten.
 • Bewegingswetenschappers.
 • Ergotherapeuten.

MusTec HD competence

De algemene doelstelling van het beschikbaar maken van de MusTec HD is wereldwijd integreren, versterken en valoriseren van de klinische benutting van meetinstrumenten die bijdragen tot het beter onderbouwen van klinische beslissingen en therapeutische interventies waardoor ook kwantitatieve behandeldoelen kunnen worden bereikt ter verbetering van de participatie door de patiënt in zijn leefomgeving. 

Het gebruik van de MusTec HD moet er toe leiden dat er een meerwaarde wordt verkregen t.b.v.:

 • Klinisch: Implementatie van bevindingen in de klinische zorg.
 • Onderzoek: Het stimuleren van klinisch onderzoek.
 • Onderwijs: Het betrekken van data in het klinisch onderwijs.
 • Beleid: Het beschikbaar hebben van meetdata t.b.v. informatie en kennisverrijking waardoor Best Practise en Evidence Based handelen verder benut kunnen worden binnen het domein.

MusTec HD methode:

De MusTec HD is een Hand Held Dynamometer (HHD) en meet de Isometrische spierkracht.

De methode is dat de behandelaar de MusTec HD in de hand houdt en deze tegen een anatomische punt houdt (lastarm) en kracht uitoefent in de tegengestelde beweegrichting. 

De patiënt probeert de MusTec HD actief stil op zijn plaats te houden. Wanneer de fysiotherapeut door de kracht van de patiënt heen breekt dan is de maximale kracht bereikt voor de te testen spier- of spiergroep en stopt de MusTec HD met meten. (Brake test).

De waarde die dan wordt weergegeven op de MusTec HD is de isometrische spierkracht waarden in de vooraf ingestelde meeteenheden zoals bijvoorbeeld Newton, Ponden of Kilo’s. In de literatuur worden isometrische meetwaarden het meest beschreven in Newton. 

De andere meetvorm is het meten van de spierkracht door middel van een ‘Make’ test.

De MusTec HD wordt vast door de behandelaar stevig vast gehouden en de patiënt neemt een houding aan die het mogelijk maakt een specifieke spiergroep te meten. 

De kracht wordt nu uitgeoefend door de patiënt op de MusTec HD en de patiënt stopt met kracht leveren wanneer de maximale kracht is geleverd. De therapeut let op compensatoire beweging van de patiënt zodat de juiste te meten spiergroep ook specifiek wordt gemeten.

Ook wordt de meet tijd (in seconden) meegenomen, omdat tijd een indicatie is dat gerelateerd kan worden aan coördinatie. De factor tijd is een indicatie van hoe snel de patiënt instaat is te komen tot een maximale isometrische spierkracht en hoe lang hij in staat is deze vast te houden. Deze tijdsduur van de meting wordt weergegeven op het display van de MusTec HD.

Technische gegevens. 

 • Gewicht: 250 gram
 • Stroomvoorziening: 2x Saft type LS14250, 3.6 V Lithium niet oplaadbare batterijen.
 • Bediening: Aan/uit , kracht/tijd , switch tussen Kg, Ponden en Newton.
 • Uitschakeling: Automatisch 2 minuten na gebruik.
 • Meetbereik: 0.1 tot 130 kilogram (1275 Newton)
 • Meetnauwkeurigheid: < 1% van de meetwaarde 
 • Sampling rate: 62.5 samples per seconde
 • Verbinding: BLE 4.0 , Low Energy Bluetooth 4.0
 • Bedrijfstemperatuur:  0 C tot 40 C 
 • Luchtvochtigheid: ≤ 75% 
 • Afmeting: ca. 10 x 7,5 x 4,5 cm (excl. Opzetstuk) 
 • Vormgeving: Ovaal
 • Garantie: 2 jaar

CE certificering, Medische Klasse 1

De MusTec HD voldoet aan de essentiële eisen van de richtlijn 93/42/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen, betreffende medische hulpmiddelen.

Beschrijving
De applicatie Software begeleidt de behandelaar bij de metingen, waarbij directe feedback door het systeem wordt gegeven met betrekking tot het krachtverloop en waarbij met één druk op de knop rapportages en analyses gemaakt en afgedrukt kunnen worden. De software applicatie bevat de volgende onderdelen:

Patiënten database: De Patiënten database bestaat uit specifieke patiëntengegevens zoals Naam, adresgegevens, geslacht, leeftijd, gewicht, patiëntennummer, verzekering nummer, behandeldatum, behandelaar etc. Er is een patiënt klachten rubriek. Een zoekfunctie stelt de behandelaar in staat een reeds bestaande patiënt en de betreffende metingen terug te vinden.

Behandelprotocollen: Meer dan 50 verschillende behandelprotocollen van zowel de Bovenste- als Onderste extremiteiten zijn al standaard opgenomen via een pull down menu, ieder met een korte uitleg hoe men correct moet meten. De behandelaar of onderzoeker heeft de mogelijkheid zijn eigen additionele behandelprotocollen als standaard in te voeren.

Vergelijking met normwaardes: Voor de meeste standaard behandelprotocollen bestaan in de literatuur normwaardes waarbij rekening wordt gehouden met o.a. de leeftijd, gewicht en lengte van een patiënt. Deze normwaardes kunnen zowel voor de dominante als niet-dominante zijde worden vergeleken met de door de patiënt geleverde maximale en gemiddelde piekkracht.

Rapportages: Een grote variëteit aan rapportages zullen standaard geproduceerd kunnen worden zoals;
1. Rapportages binnen een meting waarbij bijvoorbeeld de gemiddelde en maximale piekwaardes van de verschillende zijdes (dominant en niet-dominant) vergeleken kunnen worden.
2. Rapportages tussen metingen waarbij bijvoorbeeld metingen van verschillende zijdes , momenten of zelfs personen met elkaar vergeleken kunnen worden.
3. Voortgangsrapportages waarbij bijvoorbeeld op een grafiek aangegeven wordt hoe het gaat met de ontwikkeling van een gekozen spier of spiergroep van de patiënt.

Exporteren van data: Opgeslagen patiënten en meetdata kunnen geëxporteerd worden naar andere software systemen via zogenaamde .cvs files.

Updates: Regelmatig zullen er software updates beschikbaar komen, zonder verlies van reeds ingevoerde patiënten informatie.

Taal: In eerste instantie wordt de MusTec HD software in het Nederlands en Engels geleverd. Door het beschikbaar komen van de belangrijkste wereld talen zal de MusTec HD software applicatie ook land specifiek worden uitgebracht.

Data export en Integratie: Een exportfunctie via *.csv files is beschikbaar waarbij bijvoorbeeld koppelingen mogelijk zijn met administratieve software pakketten zodat de meetdata direct kunnen worden overgenomen in bijvoorbeeld een alternatief patiëntendossier dan wel bijvoorbeeld in een ziekenhuis informatie systeem.

 

 

Reviews (0)

0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen

Uitgebreid Assortiment

...en kunt u het product niet vinden? Dan helpen onze adviseurs u graag verder!

Gratis deskundig advies

Neem contact op met één van onze adviseurs. Bel 03/297 66 45

Online winkelen

Makkelijk en duidelijk. Veelal binnen 1-3 werkdagen geleverd.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »