• GEEN VERKOOP
  • AAN PARTICULIEREN
Geen producten gevonden...

Welke Hometrainer kies ik voor in mijn praktijk? Tunturi geeft handige tips!

  • Geplaatst op
  • Door Team Disporta
  • 0
Welke Hometrainer kies ik voor in mijn praktijk? Tunturi geeft handige tips!

Hoe kies je de juiste hometrainer voor in je praktijk? 10 handige tips voor de kinesist

Als kine geef je je patiënten advies en oefeningen. Je helpt hen omdat ze moeite hebben met bewegen, bijvoorbeeld door een blessure of door pijn in spieren en gewrichten. Maar je behandelt ook patiënten na een beroerte of bij osteoporose. Want een mens is gemaakt om te bewegen.

Hoe kies je de juiste hometrainer voor in je praktijk?

10 tips voor de kinesist

 

Als kine geef je je patiënten advies en oefeningen. Je helpt hen omdat ze moeite hebben met bewegen, bijvoorbeeld door een blessure of door pijn in spieren en gewrichten. Maar je behandelt ook patiënten na een beroerte of bij osteoporose. Want een mens is gemaakt om te bewegen.

Wanneer je patiënten begeleidt met oefeningen kan dat in een aantal gevallen zonder apparaten. Bij bepaalde behandelingen of beweegprogramma’s zijn wel apparaten nodig. Als je een nieuwe hometrainer aanschaft, kan je het beste rekening houden met de volgende 10 tips.

Lage instap

Elke patiënt wil graag zo zelfstandig mogelijk oefenen. Een hometrainer met een lage instap kan dan helpen. Mensen die niet zo goed te been zijn, stappen vlot – of met minimale hulp van de kine – op en af de hometrainer. Zeker bij ouderen draagt een lage instap bij tot een veilig gevoel. Voorbeelden van een professionele hometrainer met een lage instap zijn de Tunturi E60 en de Tunturi E80.

Comfortabele houding

Bij een fietsbeweging is het hele lichaam aan het werk – niet alleen bij intensieve inspanning, ook bij rustige draaibewegingen. Alle werkende spieren op een hometrainer zijn pas in balans als je ergonomisch oefent. Het is belangrijk dat elke patiënt comfortabel zit. Je kan bijvoorbeeld het zadel verticaal verstellen met een snel-verstelknop. Kies voor een hometrainer waarvan het zadel ook horizontaal verstelbaar is, dat wil zeggen dichterbij of verder van het stuur. Met een stuur dat verstelbaar is zorg je voor enerzijds voor een ontspannen houding en anderzijds voor een sportieve houding wanneer een training uitdagender mag zijn. Een hometrainer uit de E60 en E80 serie van Tunturi heeft al deze opties. De Platinum trainers hebben enkel een verticale en horizontale zadelverstelling.

Multigrip stuur

Een stevig stuur zorgt voor voldoende ondersteuning bij het fietsen en draagt bij aan een comfortabele houding. Een handige tip: een multigrip stuur kantel je in de gewenste positie voor een ontspannen of sportieve houding. Door de multigrip is het mogelijk het stuur meerdere posities vast te pakken zonder het stuur te stellen. Op een hometrainer met multigrip stuur zitten sensoren verwerkt zodat je de hartslag van de patiënt kan monitoren via de handpols.

Snelle weerstandsversnellingen dankzij EMS-inductierem

In het belang van je patiënt kan het nodig zijn om een training rustig op te bouwen. Bij revalidatie-oefeningen op de hometrainer zijn snelle én kleine weerstandsverschillen belangrijk. Een EMS-inductierem “schakelt” onmiddellijk naar een hogere of lagere versnelling. Een klassieke hometrainer doet hier een aantal seconden over. Een EMS met 32 of 53 stappen maakt een soepele overgang mogelijk in kleine stappen. De Tunturi E60 is een hometrainer met EMS met 32 verschillende weerstanden; de Tunturi E80 en Platinum hebben een EMS met 53 stappen.

Ergometer

Met een ergometer meet je de inspanning van je patiënten accuraat. Tijdens de training zie je het aantal Watt. De ergometer zorgt voor een constante training met een van tevoren ingestelde weerstand: wie vandaag 30 Watt trapt, trapt morgen ook 30 Watt. Bij de revalidatie van bijvoorbeeld de knie gaat een kine aan de slag met de resultaten van de ergometer. Want meten is weten. Je beoordeelt met de gegevens de doeltreffendheid van een work-out.

 

Watt controlled: trainen op krachtinspanning

Je kan er ook voor kiezen om “Watt controlled” te oefenen op een hometrainer. Een revalidatiearts of een kinesist beoordeelt de krachtinspanningen van zijn patiënt en stelt dan het vermogen (per 1 of 5 Watt) van de hometrainer in op een vaste waarde. De cadans of het aantal omwentelingen per minuut wordt dan belangrijk: het lichaam voelt zich prettig bij een bepaalde cadans. De Watt controlled functie is noodzakelijk bij de inspannings- of fitnesstesten. Voor een kinesist heeft deze functie zeker een meerwaarde: vaak is bij revalidatie vanuit het ziekenhuis een vast wattage gegeven.

Snelstart en lage startweerstand

Onmiddellijk en zonder programma starten op de hometrainer: patiënten nemen plaats op de hometrainer en kunnen meteen aan de slag. De weerstand stel je eenvoudig in door de draaiknop op de monitor naar links of naar rechts te draaien. De lage startweerstand zorgt voor een soepele beweging vanaf de eerste pedaalslag op de hometrainer. Elke hometrainer van Tunturi en Platinum heeft deze lage aanvangsweerstand.

Nederlandstalige monitor

Niets is zo handig als een monitor in je eigen taal. Gemakkelijk bij de bediening en helder te begrijpen. Op een hometrainer uit de Tunturi 80 en de Platinum serie kies je uit 12 verschillende talen, waaronder het Nederlands.

Verplaatsbaar

Klaar met trainen? Dan is het handig dat je weer wat plaats kan maken in je praktijk. Met de transportwielen zet je de hometrainer moeiteloos aan de kant. De stevige wielen zorgen voor een soepele rolbeweging. Alle Tunturi en Platinum trainers zijn uitgerust met transportwielen.

Fitnesstest (VO2 Max)

Krijg inzicht in de conditie met een fitnesstest. Volg de vorderingen van je patiënt: met de fitnesstest vergelijk je het nulpunt (het begin van de behandeling) met het eindresultaat van een behandeling. Of volg de VO2 Max gedurende de hele behandeling: de testwaarden komen in het “dagboek” van de hometrainer en kunnen altijd bekeken en vergeleken worden. Deze optie vind je op de Tunturi E80 hometrainer en in de Platinum collectie.

De ideale hometrainer voor de kine
De hometrainer: hét symbool van thuis sporten. Maar ook in de praktijk van een kinesist ontbreekt de hometrainer niet. Een goede hometrainer is de ideale partner: bij revalidaties en conditietrainingen maar ook om het uithoudingsvermogen te verbeteren en om spieren op te bouwen zonder de gewrichten te belasten. Ga na wat een hometrainer in jouw praktijk betekent en aan welke eisen hij moet voldoen. En hou bovenstaande tips in je achterhoofd.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Uitgebreid Assortiment

...en kunt u het product niet vinden? Dan helpen onze adviseurs u graag verder!

Gratis deskundig advies

Neem contact op met één van onze adviseurs. Bel 03/297 66 45

Online winkelen

Makkelijk en duidelijk. Veelal binnen 1-3 werkdagen geleverd.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »