• GEEN VERKOOP
  • AAN PARTICULIEREN
Geen producten gevonden...

Last van lagerugpijn? Revalidatie­programma wordt binnenkort toegankelijker

  • Geplaatst op
  • Door Team Disporta
  • 0
Last van lagerugpijn? Revalidatie­programma wordt binnenkort toegankelijker

Werknemers met lagerugpijn zullen binnenkort makkelijker terecht kunnen in een revalidatieprogramma. Dat heeft minister voor Volksgezondheid Maggie De Block aangekondigd bij een bezoek aan het pas vernieuwde revalidatiecentrum van Pellenberg.

7 op de 10 volwassenen in ons land hebben ooit last van lagerugpijn. Gelukkig gaat die meestal vanzelf over.  Maar de pijn kan ook leiden tot langdurige arbeidsongeschiktheid en invaliditeit. Rugpijn is zelfs de tweede belangrijkste reden - na psychische problemen - waarom mensen wegblijven van het werk. Rugklachten hoor je vooral bij verplegers en verzorgers. Dat komt omdat zij in hun werk regelmatig voorover moeten buigen om patiënten te verzorgen, een handeling waarbij zij hun rug belasten.  

Van proefproject tot revalidatieprogramma

In 2005 werd voor deze beroepsgroep een proefproject opgestart. Verplegers en verzorgers die wegens rugklachten niet meer in staat waren te werken, konden via het toenmalige Fonds voor de Beroepsziekten terecht in een speciaal revalidatieprogramma. In 2007 werd het revalidatieprogramma opengesteld voor andere beroepsgroepen. Wie als werknemer wegens lagerugpijn minstens 4 weken en maximaal 3 maanden arbeidsongeschikt was, kon voortaan - op voorschrift van een arbeidsgeneersheer - ook in een revalidatieprogramma terecht. 

Een revalidatieprogramma omvat 36 sessies  in een revalidatiecentrum. De sessies bestaan onder meer uit kinesitherapie en ergotherapie en zijn voor de patiënt volledig gratis. In 10 jaar tijd hebben de revalidatieprogramma's hun nut bewezen. Ruim 8.000 mensen - werknemers - hebben tot nu toe een programma gevolgd.  Meer dan de helft (55 procent) is vrouw en de gemiddelde leeftijd waarop werknemers in een revalidatieprogramma belanden, is 43 jaar. Een derde van de mensen die een programma volgen oefent zware arbeid uit, nog een derde is verpleger of verzorger, en een vijfde is actief in de thuishulp.  

Uitbreiding wegens succes

Omdat de revalidatieprogramma's zo succesvol zijn - 87 procent van de mensen die een programma gevolgd hebben, is weer aan het werk - wil minister voor Volksgezondheid Maggie De Block de drempel verder verlagen.  Zo zullen binnenkort ook mensen die langer dan 3 maanden (maar niet langer dan 6) arbeidsongeschikt zijn, een revalidatieprogramma kunnen volgen. Een voorschrift van een arbeidsgeneesheer is niet langer nodig. Binnenkort kunnen mensen rechtstreeks naar een revalidatiecentrum gaan om daar toelating te vragen een programma te volgen.  

In de plannen van minister De Block zullen werkgevers ook een hoger bedrag krijgen voor "ergonomische interventies", om de werkomgeving aan te passen aan de lichamelijke noden van de werknemer (470 euro in plaats van 418,29 euro). "Ergonomische belasting voor de rug" is trouwens een nieuw, geldig criterium om toegelaten te worden tot een revalidatieprogramma. Minister De Block hoopt tegen januari een koninklijk besluit klaar te hebben waarmee haar plannen kunnen worden uitgevoerd.  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Uitgebreid Assortiment

...en kunt u het product niet vinden? Dan helpen onze adviseurs u graag verder!

Gratis deskundig advies

Neem contact op met één van onze adviseurs. Bel 03/297 66 45

Online winkelen

Makkelijk en duidelijk. Veelal binnen 1-3 werkdagen geleverd.