• GEEN VERKOOP
  • AAN PARTICULIEREN
Geen producten gevonden...

Kinesisten willen loon naar werken

  • Geplaatst op
  • Door Team Disporta
  • 0
Kinesisten willen loon naar werken

Kinesisten willen loon naar werken. Sector voelt zich ondergewaardeerd en verhoogt tarieven

Sector voelt zich ondergewaardeerd en verhoogt tarieven

Meer budget, een hoger honorarium en een verplaatsingsvergoeding die naam waardig. Dat is wat de beroepsvereniging voor kinesitherapeuten eist. In afwachting van een nieuwe conventie voert ze zelf een lichte tariefverhoging door. “We worden soms nog versleten voor masseurs uit het jaar nul.”
Het broeit in de kringen van kinesitherapeuten. Het te krappe budget, de schrijnende extra vergoeding van 39 eurocent voor een huisbezoek (ter info: huisartsen krijgen 7 euro), de administratieve overlast: geen van die grieven werd eind vorig jaar in het voorstel tot conventie opgenomen. Gevolg: beroepsvereniging Axxon weigerde het document, dat de tarieven en de terugbetaling bepaalt, te ondertekenen. Sindsdien zitten de 22.000 kinesisten in ons land in een soort vacuüm: er is geen conventie. Dat betekent dat ze in principe kunnen vragen wat ze willen.
Bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld) heeft alle partijen nu opgeroepen om opnieuw rond de tafel te gaan zitten. Volgende donderdag steken Axxon, het Riziv en de ziekenfondsen de koppen weer bijeen.

Uit eigen zak

‘In andere medische beroepen wordt niemand zo stiefmoederlijk behandeld’
Peter Bruynooghe, voorzitter beroepsvereniging Axxon

Om de neuzen in dezelfde richting te krijgen, zond de beroepsvereniging een brief uit naar haar leden met nieuwe richttarieven. Voor een bezoek aan de praktijk betaal je voortaan 25 in plaats van 22,26 euro. Voor een huisbezoek is dat 27 in plaats van 22,65 euro. Die paar euro’s extra moet de patiënt uit eigen zak betalen.

“Meteen ook de reden waarom we er geen 30 euro van maken”, stelt Bruno Zwaenepoel, voorzitter van de Gentse kring voor kinesitherapeuten. “Patiënten komen zelden eenmalig naar de kinesist. Vaak gaat het om reeksen van tien behandelingen. Dan voel je dat toch snel in je portemonnee. Als kinesist heb je een band met je patiënt, je wilt die niet op kosten jagen. De overheid weet dat, en ze misbruikt dat een beetje.”

Of zoals een andere kinesist het formuleert: “Ze zet ons het mes op de keel, wetende dat wij het beste voorhebben met de patiënt.”

“De sterkste drukkingsgroep zijn we niet”, geeft Zwaenepoel toe. Maar de nood is hoog. Getuige ook de Facebook-groep ‘Kinesitherapeuten voor een aanvaardbaar honorarium’, die intussen al vijfduizend volgers telt.

“Het is een etterbuil die op barsten staat”, stelt Peter Bruynooghe, voorzitter van Axxon. “Ons honorarium is al vier jaar niet meer verhoogd. Om je praktijk rendabel te houden, moet dat anders. Het gaat om een academische opleiding van vijf jaar. Toch werken ziekenhuiskinesisten voor het loon van een bachelor en krijgen wij voor een huisbezoek een schamele vergoeding. Rijden dokters op dure benzine en wij op water? In andere medische beroepen wordt niemand zo stiefmoederlijk behandeld.”

Koude en warmte

En dat terwijl net meer patiënten een beroep doen op kinesisten, duidt Bruno Zwaenepoel. “Hoe meer kinesitherapeuten er zijn, hoe lager de drempel wordt. We behandelen meer mensen, maar doen minder sessies per patiënt. Stijgt het overheidsbudget niet mee, dan zal dat in een impasse geraken.”

Eigen centen in bijscholing stoppen, tot daaraan toe – een pas afgestudeerde telde zelfs al 5.000 euro neer. Maar dat de overheid niet hoog oploopt met het beroep, van die indruk kunnen ze zich niet ontdoen. “Ondergewaardeerd? Als je sommige onderhandelaars hoort praten, val je van je stoel. Zij hebben nog het beeld van de masseur die met koude en warmte werkt. Zoals de Romeinen in het jaar nul. Terwijl wij behandelplannen opstellen en experten zijn op het vlak van beweging.”

Het wordt afwachten hoe de nieuwe tariefafspraken uitdraaien. Komt er volgende donderdag niets uit de bus, dan doet het Riziv in opdracht van het kabinet-De Block een voorstel van conventie aan de kinesisten. “Maar laten we het overleg nu eerst alle kansen geven”, klinkt het op het kabinet.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Uitgebreid Assortiment

...en kunt u het product niet vinden? Dan helpen onze adviseurs u graag verder!

Gratis deskundig advies

Neem contact op met één van onze adviseurs. Bel 03/297 66 45

Online winkelen

Makkelijk en duidelijk. Veelal binnen 1-3 werkdagen geleverd.