• GEEN VERKOOP
  • AAN PARTICULIEREN
Geen producten gevonden...

Impasse blijft duren...

  • Geplaatst op
  • Door Team Disporta
  • 0

Impasse tussen kabinet-De Block en kinesisten duurt voort.

De tariefonzekerheid bij kinesisten houdt aan. Een nieuwe vergadering binnen het Verzekeringscomité van het Riziv heeft vandaag opnieuw niets opgeleverd, meldt Peter Bruynooghe, de voorzitter van de beroepsvereniging voor kinesisten Axxon. 

Concreet vragen de kinesisten de herwaardering van de honoraria, een volledige indexering van de tarieven en het opheffen van de discriminatie van niet-geconventioneerde kinesisten. "Drie breekpunten", liet Bruynooghe al meerdere keren verstaan.

Een nieuw voorstel vanuit het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zou volgens Bruynooghe enkel beloftes op lange en middellange termijn bevatten, en dat was voor de kinesitherapeuten onvoldoende. De regering heeft een begrotingsakkoord, en wil daar niets aan veranderen", verwijst Bruynooghe naar de recente besparingen in de gezondheidszorg.

De kinesisten zijn sinds het aflopen van de vorige conventietekst, begin dit jaar, in principe vrij om hun eigen tarieven te bepalen. Axxon vraagt hen sindsdien om richttarieven van 25 euro (in plaats van 22,26 euro) voor een kabinetsbehandeling en 27 euro (in plaats van 22,65 euro) voor een huisbezoek te hanteren.

 

Patiënt is de dupe

Bij gebrek aan conventie, moeten de patiënten die verhoging uit eigen zak betalen. Dat een oplossing zo lang op zich laat wachten, is voor hen dus geen goed nieuws.

Het kabinet van minister De Block laat in een reactie weten dat de voorgestelde tekst wel degelijk ook voorstellen op korte termijn bevatte. Zo zou het tarief voor de "intake", de eerste consultatie die vaak wat langer duurt dan de volgende behandelingen, voor courante verstrekkingen met 25 procent de hoogte ingaan, en zou ook de verplaatsingsvergoeding voor huisbezoeken verhogen van 0,39 naar 1,01 euro.

Nog volgens het kabinet stelt het Verzekeringscomité nu een individuele conventie op, die naar elke kinesist apart wordt verzonden. Die tekst wordt maandag in het comité gestemd. Mogelijk valt dan toch een oplossing voor de impasse uit de bus, want Axxon heeft volgens het kabinet beloofd zich niet tegen zo'n individuele conventie te verzetten.

De impasse tussen politiek en kinesisten duurt voorlopig dus voort. Volgende week maandag volgt opnieuw een vergadering binnen het Verzekeringscomité.

 

Bron: Belga, 20-2-2017

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Uitgebreid Assortiment

...en kunt u het product niet vinden? Dan helpen onze adviseurs u graag verder!

Gratis deskundig advies

Neem contact op met één van onze adviseurs. Bel 03/297 66 45

Online winkelen

Makkelijk en duidelijk. Veelal binnen 1-3 werkdagen geleverd.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »