• GEEN VERKOOP
  • AAN PARTICULIEREN
Geen producten gevonden...

Blood Flow Restriction (BFR)

  • Geplaatst op
  • Door Team Disporta
  • 0
Blood Flow Restriction (BFR)

Blood Flow Restriction Training is een buitengewone manier om met lage trainingsbelasting toch snel spiermassa op te bouwen! Deze trainingsmethode bestaat al sinds de jaren ’60 maar krijgt de laatste jaren enorm veel aandacht!

BFR-training

Blood Flow Restriction Training is een buitengewone manier om met lage trainingsbelasting toch snel spiermassa op te bouwen!  Deze trainingsmethode bestaat al sinds de jaren ’60 maar krijgt de laatste jaren enorm veel aandacht! Vanuit de USA waait deze interessante trainingsmethode momenteel over naar het Europese vaste land.

Om spierhypertrofie en krachtwinst te creëren wordt nog meestal getraind rond de 65% à 70% van het 1RM door gebruik te maken van zwaardere gewichten. Het grote probleem bij deze trainingsmethode is natuurlijk dat bepaalde situaties trainen met zware load niet geïndiceerd is.  Hier biedt BFR-training een oplossing!

Wetenschappelijk onderzoek naar blood flow restriction training laat zien dat je maar op 20% – 30% van je 1RM hoeft te trainen en wel hetzelfde hypertrofisch effect krijgt! Even kort door de bocht: de belangrijkste eigenschap van deze trainingsmethode is dus dat je met een lage trainingsbelasting een hoge trainingsbelasting na kan bootsen.

Tijdens Blood flow restriction training wordt een soort van ‘cuff/ tourniquet’ geplaatst proximaal van de trainen spier. Hierdoor wordt zowel de arteriële bloedtoevoer als de veneuze return beperkt. Als gevolg hiervan ontstaat een vermindering in aanvoer van zuurstof, wordt een enorme hoeveelheid lactaten geproduceerd en komen metabolieten vrij in de omvatte spier. Deze metabole stress in combinatie met de mechanische tensie door beweging worden beschreven als de ‘primary hypertrophy factors’. Hiervan wordt gedacht dat deze verdere mechanismen activeren die spiergroei induceren.

Waarom is BFR-training dan zo interessant voor kinesitherapeuten?

Spierzwakte is zeer prevalent aanwezig in de meest voorkomende musculoskeletale aandoeningen wereldwijd. Daarom is krachttraining dus een belangrijk onderdeel in de revalidatie van verschillende patiënten populaties! Aangezien niet in alle populaties of problematieken krachttraining door middel van heavy loads mogelijk is, lijkt BFR-training dus wel de ideale aanvulling hier!

Welke populaties?

Niet enkel (top)sport populaties hebben dus baat bij deze ‘nieuwe’ trainingsmethode. BFR-training kan een meerwaarde betekenen in heel uiteenlopende problematieken. Wetenschappelijk onderzoek toonde al effecten aan bij bijvoorbeeld ouderen, in de acute fase van de postoperatieve revalidatie, bij atleten gedurende het competitieve seizoen, bij osteoatrose knee, …

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Uitgebreid Assortiment

...en kunt u het product niet vinden? Dan helpen onze adviseurs u graag verder!

Gratis deskundig advies

Neem contact op met één van onze adviseurs. Bel 03/297 66 45

Online winkelen

Makkelijk en duidelijk. Veelal binnen 1-3 werkdagen geleverd.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »